Image

Rotterdams nieuwste eyecatcher

Binnenkort schittert er een eigenzinnige eyecatcher aan de Rotterdamse horizon. Stack wordt de nieuwe luxe woontoren op de Müllerpier, ontworpen door CONIX RDBM Architects en ontwikkeld door Blauwhoed en AM. Zal Stack ons verrassen? Absoluut, garandeert Mira Gajic. De architecte en head of design bij CONIX RDBM Architects steekt enthousiast van wal.

“Stack wordt een uniek landmark voor de stad. Dankzij de uitgesproken architectuur vormt het gebouw één geheel met het havengebied. Mijn tip? Neem eens een kijkje vanaf de Maas. Dan heb je een adembenemend zicht op de woontoren.”

 

Hoe past Stack binnen de algemene visie van CONIX RDBM Architects?
“Wij zijn een dynamisch architectenbureau. We hebben vestigingen in Antwerpen, Brussel, Terneuzen en Rotterdam. Kenmerkend is onze constante zoektocht naar vernieuwing. Stack past perfect binnen onze visie. De architectuur onderscheidt zich door het toekomstgerichte, duurzame en multifunctionele ontwerp en de aantrekkelijke benedenverdieping.”

 

Met welke partners werkten jullie voor dit project samen?
“Stack is het resultaat van geslaagd teamwerk tussen Blauwhoed, AM, de gemeente Rotterdam en CONIX RDBM Architects. We betrokken ook de toekomstige bewoners bij het project. Cocreatie is één van de pijlers van ons bureau. We zetten sterk in op samenwerking: zowel tussen teamleden als met externe en interne partners.

 

Hoe heeft het havengebied jullie geïnspireerd?
“Typisch voor de Müllerpier is de compositie van bouwblokken. Daar wilden we graag mee aan de slag. We kozen daarom een doos als basisvorm. Ideaal om de mix van klein- en grootschaligheid te weerspiegelen. En om afwisselende hoogteniveaus te creëren.”

 

“Daarnaast opteerden we voor gevelmateriaal dat naadloos aansluit bij de kleuren en nuances die op de pier terugkomen. Het gebouw is dan wel een eyecatcher, maar rust en harmonie met de omgeving blijven essentieel. Dankzij dit samenspel met de omgeving wordt Stack een silhouet in beweging.”

 

Creëren jullie die harmonie nog op andere manieren?
“Zeker. De bebouwing langs de kades vormt een stevige wand die past bij het havenkarakter. Het binnengebied stimuleert het buurtgevoel. Het is afwisselend intiem en informeel, met stegen, pleinen en speelplekken. Ideaal om met je kinderen naar buiten te gaan of gewoon gezellig te genieten van het uitzicht vanaf de kade. Het wordt een plek waar iedereen samenkomt.”

 

En de entreepatio?
“Die krijgt een bijzonder groene uitstraling die aan parken en bomen doet denken. Bewoners en bezoekers worden er trouwens verwelkomd door een geredde muurschildering Kinderen in het bos (1961) van Dolf Henkes uit het voormalig de Rotterdamse ziekenhuis Dijkzigt.”

 

Het gebouw wordt ongeveer 70 meter hoog. Is dat niet storend voor omwonenden?
“Wees gerust: Stack wordt een goede buur. De toren is met zijn smalle kant aan de Nieuwe Maas zoveel mogelijk naar het zuiden en oosten gericht. Zo beperken we de schaduwwerking voor nabije gebouwen. En het uitzicht over de Nieuwe Maas blijft bewaard voor bewoners van het achterliggende gebouw.”

 

Stack verrijkt de pier met een uitgebreid woonaanbod. Wat biedt de toren de toekomstige bewoners?
Stack omvat straks 67 hoogwaardige hoekappartementen en 6 eengezinswoningen. Omdat we een breed publiek willen bereiken, ontworpen we maar liefst 6 basistypes: eengezinswoningen, appartementen met 2, 3 of 4 slaapkamers, penthouses met zwembad en patiolofts met een royaal dakterras. De toekomstige bewoners zullen ook genieten van de bijzondere ligging: het gebouw is aan 2 zijden door water omgeven.”

 

Ligt de inrichting van deze woningen al vast?
“Nee, en dat was een bewuste keuze. We stellen flexibiliteit voorop. Daarom beperken we bij elke woning het aantal dragende muren en kolommen. De bewoners kunnen zelf de verdere inrichting bepalen. Ook in de buitenruimte en de gevelindeling zien we die flexibiliteit. Elke woning krijgt een half in- en uitpandig terras van 3 meter diepte. En door de verschuiving van de ‘dozen’ komt er ruimte vrij voor individuele dakterrassen.”

 

De benedenverdieping is ook kenmerkend in het ontwerp.
“Dat klopt. Daarmee willen we de openbare ruimte rond de toren versterken. Door bijvoorbeeld de fietsenstalling en de ingang strategisch en uitnodigend te positioneren, stimuleren we toevallige ontmoetingen.”

 

U noemde daarnet duurzaamheid als één van jullie pijlers. Ook dat lijkt me een voordeel voor de bewoners.
“Voor hen én voor de stad. We kozen voor wind- en zonne-energie. Daarnaast komen er ook oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen en bijvoorbeeld een slimme thermostaat. De bewoners zullen genieten van alle comfort van smart living. Stack wordt uniek: van buiten eigenzinnig, van binnen exclusief. En helemaal klaar voor de toekomst.”

Image
Image
Image